Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en film går det att se när 82-åringen skriver under gåvobrevet. Foto: Polisens förundersökning

Lurade 82-åring på lägenhet – tre bröder inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

En 82-årig man i Malmö ville ha hjälp att tömma sin lägenhet. Det slutade med att han, enligt åtalet, vilseleddes att ge bort sin bostadsrätt till en person med kopplingar till företaget han anlitade.

Rättegången inleddes under onsdagen i Malmö tingsrätt och de första timmarna ägnades åt att åklagare Maja Källen målade en bild av 82-åringens liv. Han levde ensam och var medtagen av sin ålder, hade rullator och hemtjänst.

Han hade bott i lägenheten sedan barndomen och behövde hjälp att tömma den på en del av sakerna han samlat på sig genom åren men var inte kapabel att göra det själv.

Efter att ha fått se ett reklamblad från företaget Seniorhantverkarna valde han att kontakta dem för att få den hjälpen.

Bröderna Fakhro

Bakom företaget Seniorhantverkarna som mannen anlitade står bröderna Fakhro, vars trädgårdsbolag SVT Nyheter Skåne tidigare granskat. De kom hem till mannen och tog med sig en del saker, som dock senare hittades dumpade på en cykelbana i Lund

En dryg vecka senare skrev 82-åringen på ett gåvobrev där han gav bort sin bostadsrätt till en av bröderna, Gabriel Bergkvist (tidigare Ibrahim Fakhro), två av de andra, Jörgen Johansson (tidigare Abd Elrahman Fakhro) och Karl Mikael Persson (tidigare Nabil Fakhro), står som vittnen i gåvobrevet. Det är dessa tre som nu står åtalade för grovt bedrägeri.

– Alla som har träffat honom efter det har kunnat intyga att han har inte förstått eller haft för avsikt att ge bort sin lägenhet, sade åklagare Maja Källen under rättegångens första dag.

Hon menar att mannen, som hunnit avlida innan rättegången, inte förstod vad han skrev under. Sydsvenskan var först med att granska fallet om 82-åringen.

Nekar till anklagelserna

De tre bröderna nekar samtliga till anklagelserna.

– Han gör gällande att det inte skett något vilseledande utan att den här gamle mannen med full insikt och insyn med vad han skrivit under har undertecknat det här gåvobrevet, säger Sven Severin som är försvarsadvokat till Gabriel Bergqvist.

Seniorhantverkarna är bara ett av brödernas bluffbolag – se mer om de andra i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna som lurade flera kunder med sina trädgårdsbolag ligger nu bakom över 20 hemsidor med oregistrerade företag. Foto: Fredrik Svenningsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer