25-åringen sköts med minst sju skott när han satt i bilen. Foto: Polisen

Lurade vän i dödsfälla – får 12 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som misstänktes ha lurat sin jämnåriga bästa vän in i en dödsfälla får 12 års fängelse av Malmö tingsrätt. Han hade kunnat stoppa dådet, resonerar tingsrätten.

Den dömde ska dessutom betala ett skadestånd på över 175 000 kronor till vännen.

Det var två män som åtalades för att ha lurat en 25-årig man till Dansörgatan på Lindeborg i Malmö förra året. 25-åringen lämnades i bilen och sköts med flera skott. Två av dem var livshotande, men han klarade sig tack vare den skyddsväst han bar.

26-åringar åtalas för dödsfälla

Den som körde ut honom till dödsfällan var en väldigt nära vän till 25-åringen.

Vännen sa till tingsrätten att han på eftermiddagen den 29 mars blev omringad av sex män på parkeringen vid hans bostad. De ska ha tillhört något slags gäng, men vilket ville han inte uppge för rätten. Gänget ska ha hotat honom att lämna 25-åringen på en viss plats en viss tid, annars skulle familjemedlemmar skadas.

Men tingsrätten tror inte på den förklaringen. Uppgifterna betecknas som ytterst vaga och tilltron till dem måste ifrågasättas, står det i domen. Vännen hade kunnat kontakta polisen och har inte på något sätt tvingats till att delta i mordplanerna, resonerar tingsrätten.

Hans straff blir 12 års fängelse.

Den andra åtalade frias

Den andra åtalade mannen frias däremot från medhjälp till mordförsök. Tingsrätten tror inte på hans förklaring att han inte hade vetskap om de mordplaner som fanns, men det saknades bevisning för det och därför frikänner tingsrätten honom.

Däremot döms han för att ha hotat en socialsekreterare i samband med att han nekades socialbidrag. ”Tänk en extra gång när ni jävlas med en person som suttit häktad 2 månader för mordförsök och sedan inte får pengar till mat på 4 månader” skrev han bland annat i ett mail till handläggaren.

Han får en månads fängelse.

Även vännens 23-åriga hustru och bror dömdes i samma mål till ett års fängelse vardera för narkotikabrott. Det handlade om kokain och cannabis som polisen upptäckte i samband med husrannsakan efter mordförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

26-åringar åtalas för dödsfälla

Mer i ämnet