”Han var en vän och han var en vän som jag litade på jävligt mycket”, sa 25-åringen under rättegången. Foto: TT

Den skjutne 25-åringen: ”Han ska ha fått minst 200.000 kronor”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de två män som misstänks ha hjälpt personer att skjuta en 25-årig man startade på onsdagen. Under rättegången blev det vid ett tillfälle hätsk stämning när vännen blev anklagad för att vara besatt av pengar.

Det var i mars förra året som den 25-årige mannen lurades till en dödsfälla av sin nära vän. Han lämnades ensam i en bil där en skytt omedelbart dök upp och sköt 25-åringen med flera skott.

Under onsdagen startade rättegången mot den 26-åriga vännen och en annan man som misstänks för medhjälp till mordförsöket.

26-åringar åtalas för dödsfälla

De hade känt varandra i femton år.

– Han var en vän som jag litade på jävligt mycket, sa 25-åringen under rättegången.

Vännen själv satt och tittade ner på en snusdosa under tiden 25-åringen berättade om mordförsöket. Ibland tittade han upp men visade inga miner.

25-åringen beskrev sin före detta vän som besatt av pengar och sa att han ville att 25-åringen skulle ge honom både pengar och prylar.

Enligt honom ska vännen ha fått minst 200.000 kronor av fiender i den undre världen för att locka ut honom till döden.

Okända gärningsmän

Men vilka skyttarna är fortfarande inte utrett. Det enda man vet är att det handlar om två gärningsmän som lämnade platsen på moped.

Under utredningen har flera män varit häktade. Men bevisen har inte räckt.

– Efter domen kommer vi naturligtvis se om det finns fler spår att undersöka. Kommer vi fram till att vi har gjort vad vi kan så kommer det här att läggas över till kalla fall, säger chefsåklagare Pär Andersson.

25-åringen själv har sina aningar om vilka som ligger bakom mordförsöket, men det gick han inte in på under rättegången.

– Det är massa barn i Malmö som springer runt med vapen och vill döda till höger och vänster, sade han.

Lever på hemlig ort

Den skjutne medverkade via videolänk från hemlig ort. Att han har berättat om vilka som har legat bakom dödsfällan blev betydelsefullt för utredningen.

– Det har varit viktigt, säger chefåklagare Pär Andersson.

25-åringen är fortfarande i behov av operationer efter skadorna.

– Det är mycket nu jag vet inte vad som ska hända. Framtiden är oviss, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

26-åringar åtalas för dödsfälla

Mer i ämnet