(M): Det krävs lokal acceptans

Uppdaterad
Publicerad

God tillgång på energi är viktigt för att välfärd och välstånd ska kunna fortsätta utvecklas. Valda energislag måste vara effektiva, pålitliga och hållbara. Vindkraften är i detta sammanhang ett bra komplement.

Den snabba utbyggnadstakten i Skåne grundar sig på kommunala beslut. Att det kommunala planmonopolet och vindkraftsvetot bevaras är självklart. Det är viktigt att beslut som kan innebära störningar för enskilda av det slag det handlar om här tas så nära medborgarna som möjligt. Det krävs lokal acceptans för att bygga vindkraft och det måste ske med öppenhet och tidiga samråd med berörda.

Klimathotet och miljöproblemen är stora utmaningar. Här krävs både globalt samarbete och lokalt ansvarstagande. Sveriges användning av förnybar energi är i särklass högst i jämförelse med övriga länder inom EU. Moderaterna har ett tufft mål för Region Skåne, verksamheten skall vara fossilbränslefri 2020 och vi är på god väg. Genom ett utökat elcertifikatssystem kan vindkraftens marknadsandelar öka, vilket också är positivt för vår växande miljötekniksektor. Staten och kommunerna ska dock inte kunna tvinga fram nyetableringar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.