Carl Johan Sonesson (M) t.h och Niclas Nilsson (SD) enades på Facebook. Foto: Pressbild

M och SD gör upp på Facebook om omskärelser

Uppdaterad
Publicerad

Moderata regionrådet Carl Johan Sonesson har kommit överens med Sverigedemokraterna på Facebook om att gemensamt stoppa skattesubventionerade omskärelser.

SVT Nyheter Skåne granskade i förra veckan en misslyckad omskärelse på en pojke i Malmö. Granskningen har lett till att frågan om omskärelser på pojkar återigen blivit aktuell i debatten.

Liberalerna föreslog häromdagen att regionen fortsatt ska erbjuda omskärelser, men låta familjerna betala den fulla kostnaden, det vill säga att region Skåne ska sluta skattesubventionera religiöst motiverad omskärelse.

Allliansen har ställt sig bakom Liberalernas förslag som ska upp i hälso- och sjukvårdsnämnden på fredag. Förslaget är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Under onsdagen diskuterade regionrådet Carl Johan Sonesson (M) frågan med Niclas Nilsson (SD) på sin öppna Facebookprofil.

”Erkänner att ni varit före i denna fråga och tydligare. Men oavsett vilket tycker vi lika nu”, skriver Sonesson.

”Utmärkt. Då fäller vi styret i denna frågan”, svarar Niclas Nilsson, ledamot i regionfullmäktige för SD.

”Inte en uppgörelse”

Carl Johan Sonesson vill inte att tråden på Facebook ska uppfattas som en uppgörelse mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Vi är överens om att omskärelser inte ska skattesubventioneras, men Sverigedemokraterna vill inte att omskärelser ska handlas upp. Niclas Nilsson gick in och kommenterade men har inte koll på nyanserna, säger Carl Johan Sonesson.

Sonesson påpekar att han ställt en kontrollfråga till Niclas Nilsson:

”Men vill ni att vi gör en upphandling så att vi har ett ställe att hänvisa de till för att undvika köksbordskirugi?”, skriver Sonesson.

Sverigedemokraten Niclas Nilsson hänvisade då frågan vidare till Patrik Jönsson, SD-ledamot i regionstyrelsen.

– Jag vet inte hur Sverigedemokraterna kommer att ställa sig på fredag, säger Carl Johan Sonesson (M).

SD vill helst ha förbud

Sverigedemokraterna vill förbjuda omskärelser på pojkar under 18 år men kommer att stödja Alliansens förslag om partiet inte får gehör för sitt eget förslag, meddelar Patrik Jönsson (SD), ledamot i regionstyrelsen. Partiet är överens med Alliansen om att man inte vill skattesubventionera omskärelser.

– Vi kommer att yrka att omskärelser inte ska upphandlas över huvud taget. Men faller vårt förslag är vi nödgade att stödja det minst dåliga förslaget. Vinner inte vårt förslag gehör så kommer vi att stödja alliansen förslag, säger Patrik Jönsson (SD), ledamot i regionsstyrelsen.

Socialdemokraterna avstår från att kommentera frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.