Fortfarande inget styre och heller inget beslut om besparingar i Bromölla. Hör Jenny Önnevik (S) och Mikael Efverman (M) om vad som behöver göras nu. Foto: SVT

(M) i Bromölla efter utdragna förhandlingarna: ”Måste hitta ett slutdatum”

Publicerad

Bromölla kommun har fortfarande inget styre. Nu måste man intensifiera förhandlingarna menar moderaterna.

– Jag känner att vi måste sätta ett slutdatum när vi måste vara klara, säger Mikael Efverman (M) efter måndagens resultatlösa möte med kommunfullmäktige.

Under måndagens möte skulle fullmäktige dels välja ett nytt styre efter SD:s avhopp, dels besluta om stora besparingar för att styra upp den kommunala ekonomin.

Nu blev det ingetdera. Valberedningen hade inte hunnit få fram några namn och kommunfullmäktige beslöt då att bordlägga frågan om ekonomin.Men Socialdemokraterna hade velat ha upp frågan på bordet – för att kunna rösta för avslag.

”Måste spara mer”

– Vi är medvetna om den ekonomiska situationen i kommunen, men vi tycker att förslaget har fel inriktning, säger Jenny Önnevik, gruppledare för (S) i kommunfullmäktige.

Moderaterna tyckte det var rätt att bordlägga.

– Vi behöver spara pengar i kommunen. Vi väntar på ett bättre och större paket, det behövs mycket mer besparingar framöver, säger Mikael Efverman, gruppledare för (M).

Sega förhandlingar

Socialdemokraterna vill alltså spara på andra saker, men vad vill man inte svara på idag.

– Det får vi återkomma till när vi vet om det blir vi som tar över styret, säger Jenny Önnevik.

Och diskussionen om besparingarna finns med som en av de stora frågorna när förhandlingarna om ett nytt styre går vidare. Enligt Mikael Efverman så förs samtalen mellan moderater och socialdemokrater ”och lite fler på vänsterkanten”. Men det går långsamt.

– Det är lite segt, säger Mikael Efverman.

– Vi måste intensifiera arbetet nu och också sätta ett slutdatum för när vi ska vara klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.