Foto: Arkiv/Malin Palm

M i Hässleholm petar partiets egen nämndsordförande

Uppdaterad
Publicerad

En av de tunga moderaterna i Hässleholm, Richard Bernsheim, får ikväll sparken av sitt eget parti från posten som ordförande i byggnadsnämnden.
– En ny ordförande kommer att väljas ikväll, säger Douglas Roth (M) inför mötet i partiets fullmäktigegrupp.

Richard Bernsheim (M) tillträdde som ordförande i byggnadsnämnden i mars efter maktskiftet i Hässleholm. När sedan ordföranden i barn- och utbildningssnämnden (BUN), Mikael Koenen (L) avgick i protest mot allianspartiernas samarbete med Sverigedemokraterna, valdes Richard Bernheim även till ordförande för BUN.

Tungt uppdrag

Enligt Douglas Roth kommer Bernsheim även att fråntas den ordförandeposten.

– Men det är ett så tungt uppdrag att det hinner vi inte förbereda till idag, säger Douglas Roth som är ordförande i Hässleholms kommunfullmäktige.

Barn- och utbildningsnämnden har en budget på omkring 1,2 miljarder kronor.

Stora skulder

Bakgrunden till att Moderaternas fullmäktigegrupp ska besluta om Bernsheims framtid är att nyhetssajten Frilagt avslöjat att kronofogden jagat Bernsheim för stora skulder i ett bolag han är delägare i. Den aktuella skulden är 1,6 miljoner kronor. Bernsheim har dessutom fått ett stort antal betalningsanmärkningar de senaste åren.

– Kan man inte sköta egna angelägenheter är det magstarkt att man ska sköta andras angelägenheter, säger Douglas Roth.

Vill sitta kvar

Richard Bernsheim är inte förvånad över att fullmäktigegruppen ikväll ska välja en ny ordförande i byggnadsnämnden, eftersom han själv tycker att det är orimligt att ha två ordförandeposter. Han vill däremot stanna kvar som ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det ska fullmäktigegruppen ta ställning till ikväll. Vad gruppen kommer säga har jag inget svar på, säger Bernsheim.

Han är kortfattad när det gäller avslöjandena om hans bolagsaffärer och hans betalningsanmärkningar.

– Jag har inte längre något styrelseuppdrag i bolaget. I övrigt får gruppen bestämma vad de tycker, säger Richard Bernsheim.

Mötet pågick i timmar

Mötet i fullmäktigegruppen började klockan 18 på tisdagskvällen och pågick i flera timmar. Efter mötet säger Douglas Roth att Bernsheim valde att avsäga sig uppdraget som ordförande i byggnadsnämnden.

Frågor om ordförandeposten i barn- och ungdomsnämnden hänvisar Roth till Pär Palmgren (M), ordförande i kommunstyrelsen. Men Pär Palmgren skickar bara ett sms:

”Vi blev inte klara ikväll utan behöver ytterligare tid, oklart när. Jag har inga kommentarer i övrigt just nu”, skriver Pär Palmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet