Borgerlig minoritet vill styra i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

I kommunfullmäktige den 22 oktober kommer Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att föreslå att deras treblockslösning ska styra Hässleholm de kommande fyra åren.

– Det här kommer att leda till att det blir svårt att styra Hässleholm, säger Lena Wallentheim (S) kommunalråd.

De tre partierna har haft samtal också med Centerpartiet och Socialdemokraterna men de har inte kommit överens.

– Att bilda majoritet med S och C skulle omfatta fem av fullmäktiges partier och vi har inte så goda erfarenheter av det, säger Lars Johnsson (M) blivande kommunalråd.

Hässleholm
Kommunalråd Lars Johnsson (M). Foto: Lisa Ovesen

Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att stödja treblockslösningen och de har redan tidigare stött Alliansen i flera frågor.

– Men i enskilda frågor kanske vi kommer att stödja de rödgröna, till exempel i frågan om hotade byskolor, säger Hanna Nilsson (SD) blivande kommunalråd.

Hanna Nilsson (SD) Foto: Lisa Ovesen

Lena Wallentheim är förvånad över att de tre partierna går fram och vill styra i minoritet.

– Jag är förvånad över att framförallt Liberalerna ingår i ett styre som behöver stöd av Sverigedemokraterna, säger hon.

Men Liberalerna menar att om de får igenom sin politik så spelar det ingen roll vilket parti som stödjer dem.

– Vi har bara kommunens bästa för ögonen, säger Agneta Olsson Enochsson (L)

Kommunen har ett underskott på 27 miljoner kronor och att få igenom en budget under de förutsättningarna tror de tre partierna kommer att bli den största utmaningen. Men några skattehöjningar blir det inte och de tre partierna tror att det kommer att bli kännbart inom flera områden.

– Vi är beredda att ta ansvar för kommunens ekonomi men kommer att nödgas föreslå många impopulära åtgärder. Vi måste då förlita oss på att de andra blocken också inser allvaret och inte motsätter sig kraftfulla åtgärder, säger Lars Johnsson (M).

Robin Gustavsson (KD). Foto: Lisa Ovesen

– Även om vi inte har ett majoritetsstyre så hoppas jag att det finns ett brett stöd för en ansvarsfull politik i Hässleholm, säger Robin Gustavsson (KD).

Mandatperioden 2014-2018

Efter valet 2014 styrdes kommunen av de rödgröna och centerpartiet men två år senare röstades deras budget ner. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna  och Sverigedemokraterna tog över.

Men SD:kandidat, som skulle få ordförandeposten, fick avgå sen det bland annat visade sig att han tagit ut felaktig ersättning från kommunen. Han sparkades ut ur partiet och tog när han lämnade med sig ytterligare sju fullmäktigeledamöter.

Plötsligt kunde ingen styra och läget har varit låst i Hässleholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholm

Mer i ämnet