Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar generalsekreteraren om konsekvenserna av Murhafs galna rekord. Foto: SVT

Majblomman om Murhafs unika rekordförsäljning: ”Chockerande”

Uppdaterad
Publicerad

Skånska Murhaf Hamids försäljningssuccé är något unikt iMajblommans 116-åriga historia. Det har skapat stor glädje hosriksförbundet, men också utmaningar med skattefrågor och hanteringav rasism mot barn.

Majblomman har aldrig varit med om något liknande. Murhaf Hamid har slagit alla rekord, med enorm marginal.

– Det är chockerande, säger Åse Henell, generalsekreterare Majblommans riksförbund.

Murhaf och majblommorna

Rasistiska påhopp

Elvaåringen har under uppmärksamheten av sin försäljning fått massor av kärlek och stöttning efter att rasistiska påhopp dykt upp i sociala medier. Något som fått stor uppmärksamhet bland kändisar och politiker. Bland annat har Ulf Kristersson (M), Magdalena Andersson (S), Ebba Busch (KD) och Muharrem Demirok (C) visat sitt stöd.

– Vi tycker att det här är fruktansvärt. Majblomman är till för alla barn i Sverige, säger Åse Henell.

Kommer att betala skatt

Försäljningssuccén har skapat helt nya utmaningar för Majblomman sett till skattefrågor. Utöver insamlingen till Majblomman kommer Murhaf att själv tjäna en stor summa pengar och riksförbundet för en diskussion med familjen för att skatteinbetalningen ska bli rätt för alla inblandade.

– Det är klart att man kommer att få betala skatt på detta. Det här är helt nytt för Majblomman, vi har aldrig varit med om det tidigare, säger Åse Henell.

I klippet hör du Åsa Henell berätta om det spektakulära rekordet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Murhaf och majblommorna

Mer i ämnet