Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter mycket om och men får Murhaf Hamid nu ett eget bankkonto, trots att han inte har ett personnummer. Nu kan han få pengarna från sin rekordförsäljning av majblommor i våras. Foto: Arvid Grange / SVT

Nu får Murhaf Hamid sina pengar för majblommeförsäljningen

Uppdaterad
Publicerad

Snart 12-årige Murhaf Hamid i Glimåkra tjänade över en halv miljon kronor på att sälja majblommar. Men eftersom han är asylsökande kunde han inte få sina pengar utbetalda – ett problem som nu har fått sin lösning.

Problemet har varit att Murhaf Hamid som asylsökande saknar ett svenskt personnummer. Och utan det är det i stort sett inte möjligt att öppna ett bankonto.

Men Murhaf Hamids juridiska ombud, Josef Ben Ali, ringde runt till olika banker och fick till slut napp, vilket Svenska Dagbladet var först med att berätta.

Murhaf och majblommorna

Rekordförsäljning på fem miljoner

Enligt tidningen är det tack vare att Murhaf Hamid varit så omskriven i media och att banken kunnat säkerställa hans identitet.

– Det finns ett fåtal undantag inom bankvärlden. Trots att personen i fråga inte har ett svenskt personnummer, samordnignsnummer eller andra giltiga identitetshandlingar, så kan det gå att styrka identiteten om man är allmänt känd i sin lokala ort, säger Josef Ben Ali till tidningen.

Murhaf Hamids majblommeförsäljning tog fart i slutet av april. Barn som säljer majblommor kan numera även ha en webbshop i Majblommans regi och det var därifrån som personer över hela landet valde att klicka hem nålar, broscher och klistermärken.

Totalt landade försäljningen på rekordsiffran fem miljoner kronor.

Hjälpa familjen och spara för framtiden

Hur känns det att du kommer få mycket pengar som du kan göra mycket saker för?

– Roligt, och jag har hjälpt barn, säger Murhaf Hamid om att han nu ska få pengarna från försäljningen.

Har du tänkt mer på vad du vill göra för pengarna?

– Hjälpa min familj och sånt. Jag vet faktiskt inte jättemycket men jag vill i alla fall köpa nya kläder och skor och sånt. och jag ska också spara pengarna till min framtid.

Hör Murhaf prata om hur det känns i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Murhaf och majblommorna

Mer i ämnet