Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT träffade Murhaf på måndagseftermiddagen hade han sålt majblommor för 245 000 kronor. På tisdagsförmiddagen 1,6 miljoner kronor. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Murhaf i Glimåkra har sålt majblommor för 4,6 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

I början gick det trögt. Sedan gjorde en familjevän ett sociala medier-inlägg som blev viralt – och nu har Murhaf Hamid, 11, i Glimåkra sålt majblommor för svindlande summor. Under tisdagsmorgonen låg försäljningen på 1,6 miljoner kronor och kunderna fortsätter att strömma till.

På torsdagen var siffran uppe i 4,6 miljoner.

Murhaf Hamid var tveksam till att överhuvudtaget sälja majblommor, men hans kompisar övertalade honom. Kanske skulle de tjäna ihop tillräckligt för att kunna gå ut och äta pizza tillsammans, tänkte kompisarna.

Efter en trevande inledning tog försäljningen fart rejält. Nu har han råd med långt mer än en pizza.

Murhaf och majblommorna

Under måndagen hade han sålt för 360 000 kronor. Vid 9.30-tiden på tisdagen var summan uppe i 1,6 miljoner, vid 18-tiden 2,8 miljoner – och vid 22 hade Murhaf sålt majblommor för 3,2 miljoner kronor. Utöver det har han fått över 112 000 i dricks. Organisationen Majblomman har aldrig varit med om något liknande.

Önskar sig uppehållstillstånd

Försäljningen har gett stor glädje till elvaåringen, som är asylsökande och inte vet hur framtiden ser ut. Sydsvenskan var först med att rapportera om Murhaf.

– Jag vill köpa uppehållstillstånd men det går inte, säger Murhaf Hamid, som planerar att köpa mobil, skor och kläder istället.

Murhaf har fått mycket uppmärksamhet och kärlek efter sina framgångar. Men alla är inte lika nöjda. Bland annat har en sverigedemokrat från Lund twittrat att det borde varit ett svenskt, vitt barn som lyfts fram. SD centralt har tagit avstånd från tweeten och kvinnan har rapporterats till partiets medlemsutskott. SVT Nyheter Skåne har sökt SD:aren för en kommentar.

Partiledare twittrar

Efter rasistiska kommentarer har många stöttat Murhaf. KD:s partiledare Ebba Busch, Centerns Muharrem Demirok och Socialdemokraternas Magdalena Andersson har twittrat.

– Murhaf och alla som säljer majblommor. Tack för den fina insats ni gör för våra allra minsta, skriver Ebba Busch.

– Ingen ska bemötas med hat. Barn ska bemötas med respekt och kärlek. Alla barn, skriver Ebba Busch.

Anledningen till att Murhaf och andra barn kan sälja för stora pengar är att det numera finns möjlighet att starta en webbshop och sälja via nätet. Det gör att man når betydligt fler kunder än genom att bara sälja på stan.

I videoklippet berättar Murhaf om känslorna för att ha sålt mängder av majblommor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Murhaf och majblommorna

Mer i ämnet