Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Murhaf Hamid blev rikskänd när han slog majblommerekord i våras, men än så länge lyser den stora provisionen med sin frånvaro. När intervjun gjordes hade han inte fått några pengar alls. Nu, några dagar senare, har han dock fått presentkort från Majblomman till ett värde av 27 000 kronor. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Efter majblommesuccén: Murhaf Hamid i Glimåkra har fortfarande inte fått sina pengar

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljon kronor plus dricks är vad snart 12-årige Murhaf Hamid i Glimåkra tjänade in, före skatt, på sin majblommeförsäljning. Totalt landade försäljningen på rekordsiffran fem miljoner kronor.

Men än så länge har Murhaf enbart fått presentkort i provision.

Det var i slutet av april som Murhaf Hamids majblommeförsäljning tog fart. Barn som säljer majblommor kan numera även ha en webbshop i Majblommans regi och det var därifrån som personer över hela landet valde att klicka hem nålar, broscher och klistermärken.

Murhaf Hamid stötte på rasism både på nätet och när han var ute och sålde i verkliga livet. Efter att familjevännen Leila Orahman delat ett inlägg om Murhaf på sociala medier förvandlades försäljningen till en manifestation mot rasism.

Murhaf och majblommorna

Murhaf är asylsökande – har inget personnummer

Rekordförsäljningen uppmärksammades i flera medier, Murhaf fick besök av partiledare och åkte till Stockholm och talade i riksdagen om familjens situation som asylsökande.

Normalt tar det tio arbetsdagar för barn att få sina pengar. Men när det gäller Murhaf, har Majblomman fortfarande inte hittat ett sätt att betala ut den stora provisionen.

Att han är asylsökande och saknar personnummer gör det svårt att bland annat öppna ett bankkonto.

– Men självklart kommer han få sina pengar, det råder inget tvivel om det, säger Åse Henell som är generalsekreterare på Majblomman.

Har fått presentkort

Hon meddelar även att de hittat ett sätt att skicka en liten del av pengarna redan inom kort.

– Så att han kan köpa sin mobiltelefon, sneakers och kofta som han hade som önskemål. Men resten av pengarna kommer vi behöva skicka på ett tryggt och säkert sätt där vi tar ansvar för barnets bästa men också mot staten, så klart, säger Åse Henell.

När SVT pratar med Leila Orahman på telefon den 21 juni berättar hon att Murhaf Hamid nu fått presentkort av Majblomman. Presentkorten är på 27 000 kronor.

– Han är glad, säger Leila Orahman och tillägger att ytterligare ett presentkort är på väg.

Hur resten av pengarna ska betalas ut är dock oklart.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln skrev vi att beloppet på presentkorten var 2 000 kronor. Rätt ska alltså vara 27 000 kronor.

Vart går pengarna från majblommor?

Tio procent av försäljningssiffran får försäljaren behålla själv. När det handlar om så stora summor som Murhaf Hamid sålt för, behöver barnet även betala skatt. Försäljaren får behålla eventuell dricks.

Tio procent av försäljningssiffran går till den grupp som barnet tillhör. Det kan till exempel vara barnets klass eller skola. Beroende på storlek väljer den lokala majblommeföreningen att registrera olika. I Murhafs fall är det skolan som de pengarna kommer gå till.

40 procent går till den lokala majblommeföreningen – i det här fallet Glimåkra majblommeförening – som kommer använda pengarna lokalt. Föreningen kan även välja att ge vidare en del av pengarna till en fond där familjer från hela landet kan söka pengar.

40 procent går till riksorganisationen.

Källa: Majblomman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Murhaf och majblommorna

Mer i ämnet