När försäljningen av majblommor nu är avslutad så står det klart att Murhaf i Glimåkra sålt blommor för lite drygt fem miljoner kronor. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Rekordförsäljning av majblommor – Murhaf Hamid sålde för 5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt slutade barnens försäljning av majblommor. Och det blev ett nytt rekord – 71,6 miljoner. Av dem sålde Murhaf Hamid i Glimåkra för runt fem miljoner.

Barn runtom i  Sverige har sålt majblommor över nätet och ute på gator och torg under 17 dagar. Och försäljningen har gått bra.

– När vi stängde de digitala majblommebutikerna vid midnatt hade barnen samlat in 71,6 miljoner. Det är ett solklart rekord, det tidigare var 67 miljoner, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell i ett pressmeddelande.

Murhaf och majblommorna

– Och nu väntar vi in redovisningen av vissa kontanta köp av majblommor. Barnen har alltså sålt för ännu mer.

Måste betala skatt

Mest uppmärksamhet har 11-årige Murhaf i Glimåkra fått. Efter att ett inlägg i sociala medier blivit viralt tog hans försäljning på nätet fart och vid nattens målgång hade han sålt för nästan precis fem miljoner. Av det får han behålla tio procent plus dricksen han fått. För första gången någonsin blir provisionen så stor att den blir skattepliktig. Mycket av de andra pengarna kommer att stanna i Glimåkra hos Majblommeföreningen där.

Så här rapporterade vi när Murhaf passerat två miljoner i försäljning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT träffade Murhaf Hamid på tisdagseftermiddagen fick han besked om att han sålt för 2,4 miljoner kronor. Några timmar senare var siffran uppe i 2,8 – och på kvällen var den uppe i 3,2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Murhaf och majblommorna

Mer i ämnet