I praktiken är det Majblomman som betalar in skatten för försäljningen innan de betalar ut provisionen som en lön. Organisationen har tagit kontakt med jurister som ska hjälpa till med ärendet, säger Majblommans pressekreterare Liv Landell Major. Foto: TT

Måste skatta minst 100 000 för majblommorna

Uppdaterad
Publicerad

Murhaf Hamids uppmärksammade insamling till majblomman var på torsdagsmorgonen uppe i 4,3 miljoner kronor. Han kommer att behöva skatta minst 100 000 kronor på sin provision, vilket Majblomman kommer att betala in.

På torsdagsmorgonen var 11-årige Murhaf Hamids försäljning av Majblommor uppe i 4,6 miljoner kronor. Försäljare av majblomman får behålla tio procent i provision vilket just nu innebär 460 000 kronor för Murhaf Hamid.

Inkomster av den storleken är skattepliktiga så Murhaf Hamid kommer behöva skatta minst 100 000 kronor, uppger Skatteverket för tidningen Norra Skåne.

Murhaf och majblommorna

I praktiken är det Majblomman som betalar in skatten för försäljningen innan de betalar ut provisionen som en lön. Organisationen har tagit kontakt med jurister som ska hjälpa till med ärendet, säger Majblommans pressekreterare Liv Landell Major.

-Majblomman vill ju att lagar och regler ska följas så vi gör givetvis allt för att han ska göra rätt för sig och att vi ska betala arbetsgivaravgift efter gällande regelverk, säger Liv Landell Major.

Utöver försäljningen har Murhaf Hamid fått in 100 000 kronor i dricks som inte är skattepliktiga eftersom det räknas som gåva, vilket inte är skattepliktigt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Murhaf och majblommorna

Mer i ämnet