Lund Foto: TT

Lund tappar i jobbtillväxt

Uppdaterad
Publicerad

Malmö fortsätter att dra till sig företag och nya jobb medan Lund tappar rejält i tillväxt. Det framgår av en ny rapport om företagsklimatet i Sveriges 25 största städer.

Trots storstilade satsningar som forskningsanläggningarna ESS och Max 4 tycks Lund nu vara på väg ner i en svacka. Staden har de senaste åren drabbats av  tunga bakslag, som läkemedelsjätten Astra Zenecas uttåg och inte minst nedläggningen av Sony Ericssons huvudkontor, som raserat mycket av Lunds forna status som mobiltelefonikluster.

Lund har lägst jobbtillväxt

I en ny rapport från Tankesmedjan Intelligence Watch som presenteras idag talar siffrorna sitt tydliga språk om var dom nya arbetstillfällena uppstår. Från att ha legat tvåa på listan, efter Solna, har Lund nu den lägsta jobbtillväxten bland Sveriges 25 större städer.

– Det finns tecken på att Lund tappar till Malmö. Lundaföretag har flyttat till Malmö och nystartade företag satsar i Malmö istället, menar Anders Olshov, från Intelligence Watch.

Malmö mer attraktivt

Malmö fortsätter att surfa på framgångsvågen med bron till Danmark, närheten till Kastrup och högskolan som nu blivit universitet. Betydelse har också framväxten av nya kontorslägen kring dom alltfler tågstationerna, både längs Citytunneln och den blivande ringlinjen Malmöpendeln.

Anders Olshov, från Intelligence Watch. Foto: SVT

– Platserna i Malmö är mer attraktiva än där Lund kan erbjuda kontor. Lund har under en period fokuserat på de östra delarna, men har tappat tempo i de centrala delarna av staden, säger Anders Olshov.

Stor blir större

Ett annat sätt att se det är förstås att städerna fortsätter växa ihop. Jobben som försvunnit i Lund föds på nytt i Malmö. Kanske inte mycket till tröst för Lunds politiker eller dom som tycker att Skåne redan kantrar åt sydväst.

 – Historiskt har det varit så att de större städerna har vuxit mer. Den alltmer utbredda globaliseringen, internationella kontakter och närheten till en storflygplats, det pekar på att den trenden förstärks framöver.

Det här är tankesmedjan Intelligence Watch

En tankesmedja är en sammanslutning av skribenter och intellektuella som har till syfte att påverka den politiska opinionen.

Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor.

Tankesmedjan har 20 medlemmar – universitet, högskolor, kommuner och företag – som finansierar verksamheten.

Källor: Intelligence Watch och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.