Öresundsverket återinvigdes 2009 har blivit ett landmärke i norra Malmö med sin 100 meter höga skorsten. Foto: Johan Dernelius/SVT

Malmö snart ett landmärke fattigare – värmeverk säljs till Vietnam

Publicerad

Det är nog mest boende och bilpendlare norrifrån som märker den största skillnaden. Nu ska landmärket och värmekraftverket, Öresundsverket, monteras ner och säljas till andra sidan jordklotet.

Det handlar bland annat om en 350 ton tung generator och en jättelik ångpanna som ska monteras ner för att skeppas till Vietnam.

– Vi har sålt verket på auktion där flera budgivare har fått lämna anbud på demontering, rivning och transport, säger Mikael Nilsson, kraftverkschef på Uniper AB, som äger kraftverket.

När all teknik demonterats är det fortfarande för tidigt att säga vad som kommer att hända med själva byggnaden. Man hoppas dock att någon form av hyresgäster ska flytta in i de stora utrymena. Infrastrukturen med ledningar kommer att vara kvar, vilket man hoppas lockar någon form av teknikföretag.

En 50 cm tjock dörr leder in i botten av gasturbinens panna där det kunde bli 650 grader varmt. Foto: Johan Dernelius

Elpriset åker berg- och dalbana

I början av 2017 meddelade Uniper AB att det naturgaseldade kraftverket tills vidare inte kommer att vara i kommersiell drift på grund av marknadsläget med de då låga elpriserna. I mitten av 2018 började man leta efter en köpare och nu, i slutet av 2021 verkar det ha gått i lås. Det sammanfaller med att elpriserna gått upp igen men Mikael Nilsson ångrar inte försäljningen.

– Nej. Elpriset är högt just nu, men så sent som förra året hade vi låga elpriser. Samtidigt har gaspriset stigit rejält. Därmed är det fortsatt omöjligt att driva anläggningen på marknadsmässiga villkor. Vi föreslog till Svenska Kraftnät en lösning där Öresundsverket hålls i beredskap för att kunna stötta elsystemet vid behov. Men vi fick inget gehör för vårt förslag, berättar kraftverkschefen Mikael Nilsson.

Under skorstenen finns gasturbinen som väger 350 ton och är den tyngsta delen, säger kraftverkschefen Mikael Nilsson. Foto: Johan Dernelius

Fakta om Öreundsverket:

Verket byggdes 1953  och har därefter byggts ut 1957 och 1964 men lades i malpåse 1993. 2009 återinvigdes det med en modern kombipanna som eldades med naturgas. Vid brist kunde man även använda olja. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.