Mouhamad Keblawi, grundare av Malmö Arab Film Festival Foto: Calle Berglund/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Röda mattan ute för Malmö Arab Film Festival

Malmö Arab Film Festival samlar filmskapare från hela världen och filmälskare från hela Skåne. På fredagen rullades röda mattan ut utanför Rådhuset i Malmö för den sjunde invigningen av den största mötesplatsen för arabiskspråkig film utanför arabvärlden.

Filmfestivalen startades 2010 och har vuxit sig större och större för varje år. 6-10 oktober visas 48 filmer från 23 olika länder på biograferna Panora och Royal i Malmö.

– Vi är på rätt väg och har blivit en stabil organisation med en festival som är känd i arabvärlden, Europa och Sverige. Inför årets festival känner jag att allt är på plats, men jag är lite nervös. Det ska man vara annars är något fel, säger Mouhamad Keblawi, grundare av Malmö Arab Film Festival några timmar innan invigningen utanför rådhuset i Malmö.

Många stjärnor på plats

Bredvid filmfestivalen pågår ett forum för där producenter, finansiärer, filmskapare och filmarbetare från hela världen nätverkar och diskuterar samproduktioner av nya filmer. Bland alla internationella gästerna finns den jordanska skådespelerskan och producenten Saba Mubarak som medverkat i två svenska Hamilton-filmer och över 40 TV-serier i arabvärlden.

Till festivalen kommer också den egyptiska stjärnregissören Yousry Nasrallah, känd för filmen The City eller El Medina från 2012. I årets program medverkar han med filmen After the Battle som kommer att visas i samband med ett seminarium på Malmö högskola.

”Utvecklar filmlivet i Malmö”

Mouhamad Keblawi understryker att Malmö Arab Film festival är för alla och att alla filmerna är textade på antingen engelska eller svenska.

– Festivalen har blivit en del av det mångkulturella Malmö som utvecklar filmlivet i staden. Att vi kan dra nya besökare från vardagsrummen till biografen är jättekul, för vi vill ha en blandad publik, säger han. 

Har du tips om en film som alla verkligen borde se i år?

– Alla filmer som visas är de bästa filmerna. Men måste jag säga en blir det invigningsfilmen Beauty and the Dogs. Den har en svensk-arabisk produktion som bildades på festivalens forum 2015 och visades för första gången vid årets filmfestival i Cannes. Det betyder mycket för oss att kunna visa den på invigningen.

Foto: Calle Berglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer