Malmö – Bilpooler skonar miljön och ger klirr i kassan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att inte äga sin egen bil utan istället dela en bil med flera genom en bilpool. Bilpoolerna i skåne mer än fördubblade sina medlemsantal förra året. Intresset för bilpooler har aldrig varit större.

Johan och hans familj äger inte längre någon egen bil, istället är de medlemmar i Skånes bilpool. Det är en ekonomisk förening som har flera bilar runt om i Malmö. Medlemmarna bokar bilarna via föreningens hemsida och sedan betalar de bara för den tiden man använder bilen. I snitt betalar de 30 kronor per mil – inklusive bensin.

– Det viktigaste skälet är det ekonomiska för mig. Vi sparar enormt mycket pengar och tid. Vi behöver inte leta parkering eller köra bilen till verkstaden, säger Daniel Skog.

Är det främst av ekonomiska skäl som ni är medlemmar i en bilpool?

– Det finns också miljömässiga skäl för oss. Genom bilpoolen får vi tillgång till en ny, säker och miljövänlig bil, den skulle vi aldrig haft råd med annars, säger Daniel Skog.

Forskning visar att eftersom poolbilarna måste bokas minskar slentriankörandet. Det leder till att varje poolbil reducerar koldioxidutsläppen med 7 ton per år. Det kan jämföras med en genomsnittlig svensk som släpper ut 6 ton koldioxid per år.

– Man måste se bilpooler som ett komplement till kollektivtrafik. Satsar man inte på bilpooler så blir det svårt att få kollektivtrafiken att växa. Bilpoolen är en liten pusselbit i ett miljöanpassat transportsystem, säger Jonas Lindkvist Hållbar mobilitet Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.