Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer att gå snabbare och smidigare”, säger Marina Miloradovic, butikschef på Systembolaget på Mobilia i Malmö, som är bland de första i landet att införa självscanning. Foto: Natalie Medic/SVT

Malmö bland de första att införa självscanning på Systembolaget

Publicerad

De flesta har nog använt självscanningskassor i matbutiker. Men nu ska de införas på bred front på Systembolaget. I Malmö är man bland de första att rulla ut det.

Självscanningskassor är numera en vanlig syn i detaljhandeln. Nu kommer Systembolaget att införa ett liknande system. Den här veckan öppnade självutcheckningen på Mobilia i Malmö och blev bland de första i landet. Snart följer Systembolaget i Kristianstad och Lund efter.

– Den största skillnaden mot övrig detaljhandel är att vi har en kundvärd som ser till att försäljningsreglerna följs. Vi får inte sälja till någon under 20, så det kommer vara bemannat hela tiden, säger Marina Miloradovic, butikschef på Systembolaget på Mobilia.

Har testats förr

Redan för två år sedan lät man några få butiker i Sverige pilottesta systemet. När det visade sig falla väl ut beslutade man att 20 butiker under 2024 skulle införa självutcheckning. Tanken är att köerna ska minska.

Peter Olsen, kundvärd, tror inte att systemet kommer att missbrukas för att försöka sno med sig dyrare flaskor hem eller att slippa visa legitimation.

– Vi är ju bemannade hela tiden och kommer ha uppsikt, så jag tror det blir väldigt svårt, säger han.

Det kommer också finnas stickprovskontroller för att se att rätt varor har scannats in.

Systembolaget planerar att ytterligare omkring hundra butiker i landet ska införa självutcheckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.