Malmö får en rekordhög bonus från staten för att bygga nya bostäder. Foto: Gunilla Fritze

100 miljoner till nya bostäder i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs nya bostäder i Sverige och staten delade idag ut 1,8 miljarder kronor. Malmö får 100 miljoner av dem.

– Det är mycket glädjande. Bonusen är högre än vi räknat med, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service i Malmö.

Malmö hade räknat med en byggbonus från staten på 50 miljoner. Nu blev den dubbelt så hög, 100 miljoner.

– Det är ett kvitto på att vi arbetar bra med bostadsbyggandet i Malmö, dels via det kommunala bostadsbolaget MKB men även via den privata byggbranschen, säger Stenevi.

Många hemlösa barn

I Malmö har 4.200 bostäder påbörjats från förra sommaren. De ska gå till både nyanlända och till andra som behöver en ny bostad i Malmö.

– Vi har ett högt mottagande av nyanlända och det är delvis därför vi får den höga bonusen från staten.

I Malmö fanns i oktober drygt tusen barn som saknade bostad. Hemlösheten bland barn har ökat med 20 procent det senaste året.

Kommer ni att använda pengarna till att bygga bostäder åt den här gruppen?

– Vi bygger inte bostäder åt en specifik grupp. Vi har ett pågående arbete med att upprätthålla bostadsbyggandet och vill lösa det för de som inte de som står utan inkomst, säger Märta Stenevi.

Vem ska ni bygga bostäder åt med hjälp av byggbonusen från staten?

– Vi bygger en stad som ska stå under lång tid. Det ska bli både hyres- och bostadsrätter och byggbranschen vill gärna bygga i Malmö, säger Märta Stenevi.

Hela Skåne får pengar

Boverket gör i sin prognos bedömningen att det behöver byggas 88.000 nya bostäder om året i Sverige fram till 2025. Orsaken är den den förväntade befolkningsökningen framöver och dels att byggandet de senaste åren inte har ökat i tillräcklig omfattning för att svar mot behoven.

Byggbonusen till Skåne uppgår till drygt 280 miljoner kronor av dessa får Malmö 100 miljoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.