40 tält och en scen sätts nu upp inför Malmedalen Foto: SVT

Malmö får en egen politikervecka – Malmedalen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Rosengård i Malmö få sin egna politikervecka Malmedalen – en motsvarighet till Gotlands Almedalen. Alla riksdagspartier kommer att vara på plats. Målet är att få fler i området att rösta.

– Almedalen är till för eliten, för folk som har lite mer pengar. Bara en natt i Almedalen är fruktansvärt dyr och man är innanför murar, säger, Christian Glasnovic, arrangören för Malmedalen och från organisation RGRA i Rosengård.

– Här är höghus det enda vi har runt om oss. Det är här folket är, alla dom som politikerna pratar om.

Christian Glasnovic, arrangören för Malmödalen och från organisation RGRA i Rosengård. Foto: SVT

”Har aldrig röstat”

Christian Glasnovic syftar på utanförskap och social utsatta områden som är en stor valfråga. I Herrgården röstade bara hälften av de röstberättigade vid valet 2014.

– Jag har aldrig röstat, säger Olla Sakban som också jobbar i arrangörsgruppen.

– Jag har aldrig fått kunskapen och lärdomen vad det innebär, vad olika partier vill leverera. Nu ska jag som aldrig röstat få andra att rösta med mig.

Målet är att öka valdeltagandet. I Vänskapsparken i Herrgården monteras på torsdagen ett 40-tal tält. I nio dagar från och med lördag hålls debatter och seminarier.

Företrädare för alla partierna kommer att finnas på plats Foto: SVT

Egen dag för partierna

Alla partier har en egen dag. På scenen ska företrädare från alla riksdagspartier tala.

Av riksdagspartierna är Vänsterpartiet och Miljöpartiet som skickar sina partiledare. Utrikesminister Margot Wallström talar för Socialdemokraterna, Elisabeth Svantesson för Moderaterna och Mattias Karlsson för Sverigedemokraterna.

Säkerheten av största vikt

Säkerheten är en stor fråga för arrangören RGRA, inte minst i samband med Sverigedemokraternas dag i det invandrartäta Rosengård.

– Jag har inget emot att man står här och gör en tyst demonstration. Vi vill hålla det så lugnt som möjligt. Vi jobbar väldigt mycket med dialog med alla möjliga grupper, säger Christian Glasnovic, som också har ett samarbete med polisen inför Malmedalen.

Alla riksdagspartier och även partier representerade i Malmös kommunfullmäktige deltar, vilket innebär att även Feministiskt Initiativ med partiledaren Gudrun Schyman har en egen dag.

Partiernas dagar i Malmedalen

lördag 18/8 Kristdemokraterna

söndag 19/8 Centerpartiet

måndag 20/8 Moderaterna

tisdag 21/8 Miljöpartiet

onsdag 22/8 Feministiskt Initiativ

torsdag 23/8 Liberalerna

fredag 24/8 Socialdemokraterna

lördag 25/8 Vänsterpartiet

söndag 26/8 Sverigedemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.