Foto: Johan Nilsson / TT

Malmö i topp på universitetslista

Uppdaterad
Publicerad

Malmö hamnar i topp när det gäller hur mycket forskning universiteten producerar för de anslag man får. Det visar en jämförelse som tidningen Fokus har gjort.

Fokus har tittat på hur mycket forskningen kostar på olika lärosäten. För att kunna göra en jämförelse har man tittat på hur mycket citat som görs från olika vetenskapliga artiklar i Web of Science som är en stor databas. Artiklarna har fått olika poäng från ett till 100, beroende på hur mycket de citeras.

I den jämförelsen hamnar alltså Malmö universitet i topp. Har kostar varje publiceringspoäng 391 000 kronor. Det kan jämföras med Lund där varje poäng kostar 474 000 kronor. Mätsystemet mäter bara kvantitet och inte kvalitet.

Bäst universitet

När det gäller vilket som är det bästa universitet i Sverige fick dock Malmö se sig slaget av Lund. På analysföretaget QS rankning hamnade Lund i topp bland samtliga svenska lärosäten och på 92:a plats på världslistan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.