Köttfusk ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Malmö är en av de kommuner som ska hjälpa Livsmedelsverket att kartlägga köttfusk på den svenska marknaden.

– Vi vill så snabbt som möjligt få en bild av hur omfattande fusket med häst- och griskött är, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Provtagningen kommer att dra igång genast och göras i samtliga stora butikskedjor och av så många märken som möjligt. Kartläggningen gäller produkter med en köttråvara som enligt ingrediensförteckningen huvudsakligen består av nötkött.

Provtagningen görs på ätfärdiga maträtter eller halvfabrikat exempelvis köttfärssås, ravioli, lasagne, kebab, hamburgare och köttbullar. Sammanlagt 100 prov samlas in av kommunerna Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Eskilstuna och analyseras på Livsmedelsverket.

Proverna ska skickas in senast 1 mars och allt beräknas vara klart 5 april. Livsmedelsverket rapporterar resultaten till EU-kommissionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.