I Köpenhamn har 500 krogar tillstånd att hålla öppet till kl 5. I Malmö sex. Foto: SVT

Öresund: Olika syn på nattöppet på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Köpenhamn vill minska antalet nattöppna krogar för att minska våldet. Malmöpolisen ser dock inget samband mellan nattöppna krogar och våld på stan.

I Köpenhamn har en vild debatt blossat upp angående öppettiderna på krogen. Tillståndsnämnden vill kunna säga nej till fler klubbar som önskar att ha öppet till fem på morgonen – detta för att få ner det krogrelaterade stöket och våldet. Men många tycker precis tvärtom.

– Jag tycker det är bra, för att ju längre det är öppet ju tröttare blir de. Om man stänger tidigare så blir det bara en massa stök och slagsmål. Så jag tycker faktiskt att det är bra att de blir trötta och bara vill hem efteråt, säger köpenhamnsbon Henrik Greve.

Storstadskollen

Mindre våld i offentlig miljö

Och att sena öppettider per automatik skulle leda till våld och stök håller inte heller polisinspektör Håkan Gustafsson i Malmö med om. 

– De senare åren har faktiskt våld i offentlig miljö minskat, så att vi kan inte se någon koppling till sena öppettider och att det skulle vara ett problem med våldsbiten framåt småtimmarna, säger han.

Dessutom, tillägger Håkan Gustafsson, visar statistiken att det sker flest misshandel- och våldsbrott mellan 01.00-03.00, för att sedan minska ganska rejält.

Olika syn på sena nätter

– Jag tror också att om man har stängning tidigt så har vi ändå ett krav från allmänheten att man vill festa vidare, och då finns det en stor risk att vi får nyetableringar av svartklubbar, säger Håkan Gustafsson.

Men på andra sidan Öresund så har öppettiderna på senare tid vållat debatt.

Politikern, och chefen för nämnden som ansvarar för tillståndsfrågor i Köpenhamn, Pia Allerslev, är den som varit mest tongivande i debatten för att göra det enklare att kunna säga nej till klubbar som vill ha öppet till 05.00. Något som inte är möjligt i dag, enligt dansk lag.

– Polisen har berättat för oss att det blir mer och mer våld och stök ju senare man stänger. Och därför har det också varit viktigt för oss att se till att inte ha för många ställen som stänger klockan fem på morgonen, att vi håller igen lite och inte har för många uteställen, säger hon.

Skillnader mellan Köpenhamn och Malmö

Men så finns det också väsentliga skillnader mellan Malmö och Köpenhamn.

Malmö har länge haft problem med svartklubbar, där många unga går för att festa vidare när krogen stängt.

– Malmö är en stad som långt tillbaka har haft den här kulturen med undergroundklubbar och svartklubbar, så det här ligger i det malmöitiska kulturarvet, berättar Håkan Gustafsson.

Och dessutom finns det bara sex klubbar i Malmö som har öppet till 05.00 på morgonen, medan det i Köpenhamn finns hela 500 – även om inte alla utnyttjar tiden fullt ut.

Köpenhamns sena stägningstider är något som fler länder borde lära sig av, tycker dansken Henrik Greve.

– Jag tycker att man kanske ska titta lite mer på Danmark, där uteställen och nattklubbarna är öppna längre, så att folk bara vill hem efteråt. De går till bagaren och köper frukostbröd och går hem, säger han och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storstadskollen

Mer i ämnet