Sydnytts reporter Ivan Loftrup Ericson testar duschen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Malmö köper in Nasa-duschar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha testat dem på kallbadhuset i Malmö en tid, har kommunen bestämt sig för att köpa in de energisnåla duschar som utvecklats med nanoteknik från Nasa.

Med de nya duscharna går det bara åt fem liter vatten för en dusch som annars skulle ha behövt 75 liter vatten.

Samtidigt sparar duschen energi eftersom det använda varma duschvattnet, som rinner ut i golvbrunnen, renas direkt och leds upp i duschen på nytt – då är vattnet redan uppvärmt.

Sex duschar köps in

Bakom tekniken står den 24-årige industridesignern Mehrdad Mahdjoubi vid Lunds Tekniska Högskola.

– Vi har bestämt oss för att köpa in sex duschar till ett LSS-boende. Flera av de boende duschar ofta och länge för att det verkar lugnande på flera av dem. Därför ser vi detta som en första plats där vi kan göra stora besparingar. Framöver kan det bli aktuellt att köpa in fler, säger Håkan Blixt på Malmö stadsfastigheter.

Inköpet av de nya beräknas minska energikostnaden med 90 procent och fungerar det bra finns tankar på att köpa fler. På till exempel fritidsanläggningar skulle det kunna innebära enorma besparingar.

– Investeringskostnaden för den här duschen tjänar vi in på tre år. Sedan är det ren vinst energimässigt, säger Håkan Blixt.

Teknik från USA

Lösningen för att återanvända duschvatten bygger på nanoteknik från NASA:s rymdforskning och Mehrdad Mahdjoubi kom på idén då han pluggade i Lund.

– Jag ifrågasatte vårt sätt att använda vatten. I rymden finns motiv för att inte slösa vatten. Jag ville utveckla den tekniken för att kunna använda den på jorden, säger han.

Från ett examensjobb på LTH har hans idé nu blivit en riktig produkt. En av nycklarna för att lyckas är att bekvämligheten inte går förlorad.

– Det måste vara enkelt att använda. Att byta filter m.m, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Billigt vatten i Sverige

Det görs liknande försök i bland annat Australien att återanvända vatten, men Mehrdad Mahdjoubi är tidigt ute och har stora planer. I Sverige är vatten billigt så här är det framförallt minskade uppvärmningskostnader som kan göra skillnad. Men riktigt stor nytta kan duschen göra på helt andra platser i världen.

– Vi vill nå ut internationellt till platser där det finns färskvattenbrist, säger Mehrdad Mahdjoubi.

I Sverige är vatten billigt så här är det framförallt minskade uppvärmningskostnader som kan göra skillnad. Sverige kan också vara redo för innovationen eftersom att miljömedvetandet är stort här. Men riktigt stor nytta kan duschen göra på andra platser i världen. Han vill inte berätta hur vattenkvaliten analyseras och filtreras innan vattnet skickas upp i duschen igen. Däri ligger företagshemligheten. Men det rör sig om en kombination av flera olika tekniker. När han får frågan om det återstår något att lösa innan duschen är redo att lanseras på stor front funderar han en stund och säger sedan:

– Ehh, Nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer