Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö latin-morden: Insatsstyrkan dröjde 74 minuter Foto: Johan Nilsson / TT

Malmö latin-morden: Insatsstyrkan dröjde 74 minuter

Uppdaterad
Publicerad

I mars ifjol mördades två lärare av en 18-årig elev på Malmö latinskola. Polisen hade stora insatser på skolan och utredningsarbetet har varit omfattande.

På torsdagsförmiddagen presenterade polisens nationella operativa avdelning en utvärdering av händelsen och polisen är självkritisk. Bland annat tog det insatsstyrkan 74 minuter att komma på plats.

I rapporten har de försökt klargöra exakt vad som skedde innan, under och efter händelsen på skolan. Det visar sig att mycket hade kunnat göras bättre som till exempel att polischefen som hade beredskap inte fick något larmsamtal förrän efter 45 minuter och därför inte kunde besluta om en ”särskild händelse”.

På flera punkter kritiseras den interna kommunikationen med dubbelarbete och fördröjning av olika åtgärder som följd. Men där finns också kritik mot tekniska system som inte räcker till för att visualisera exempelvis information om var olika patruller befinner sig.

Mycket behöver förbättras

För att förbättra arbetet i framtiden föreslås att polismyndigheten ska jobba tätare tillsammans med skola och socialtjänst för att tidigare kunna möta individer som det finns en viss oro kring.

Morden på Latinskolan var ingen karaktäristisk ”pågående dödligt våld-händelse” skriver de i rapporten. Poliserna mötte lärare och elever på skolan som inte hade en aning om vad som hade hänt, vilket betyder att poliserna behöver utbildas och öva även på den typen av scenarier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning vad som skedde under dådet på gymnasieskolan Malmö Latinskola under måndagen. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet