Malmö – Mer gratänger när skolmaten blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Inköpspriserna på råvaror till skolmat har stigit kraftigt i Malmö under det senaste året. Å detta är något som både skolmatsalspersonal och elever märker i form av besparingar.

Skolmaten har blivit dyrare. Under år 2007 steg inköpspriserna på råvaror med nästan 10% i Malmö. Att det nu råder spartider på skolmaten är något som skolmatssalspersonalen tydligt märker av på Malmös skolor.

– Det är mer enformig mat nu än förr, mycket gratänger och grytor och så har det varit sen ett halvår tillbaka, säger Ann-Marie Hansson platsansvarig kokerska, Oxievångsskolan.

Chefen för Skolrestauranger i Malmö Stad håller dock inte med om att det skurits ner på skolmaten i Malmö.

– Vi har inte skurit ner på skolmaten, däremot ser vi över hur vi ska kunna spara in pengar på annat sätt, säger Ulla Johansson affärsområdeschef Skolrestauranger Malmö Stad.

Flera elever som vi talat med vittnar även om att det skolmaten har förändrats under det senaste året. Dom berättar att det sparas in på ostskivor, att det serveras mycket mer halvfabrikat nu och att det köps in mycket frysta grönsaker istället för färska grönsaker.

– Dom har tagit bort kryddor som fanns här tidigare, och man får bara ta en och en halv biff och man kan inte äta sig mätt, berättar elever på Oxievångsskolan.

Chefen för skolrestauranger uppger dock att inköpspriserna på mat blivit mycket dyrare och att det är ett problem.

-Vi har tagit upp problemet med kommunledningen, stadsdelsförvaltningarna med flera och nu diskuteras hur prisökningen ska finansieras, berättar Ulla johansson affärsområdeschef Skolrestauranger Malmö Stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.