Idag har antal personbilar per tusen invånare ökat, och trafikbullret har ökat. Foto: Drago Prvulovic/TT

Malmö stad har misslyckats med sina miljömål

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan presenterade Malmö stad ett miljöprogram med 19 mål. Nästa år skulle alla mål ha varit uppfyllda – men hittills har man bara klarat två.

– Våra mål har varit väldigt bra och när vi tog fram de blev vi faktiskt Sveriges miljö-bästa kommun i flera år. Men det har hänt mycket dessa åren och nu är vi inte bäst i klassen längre, säger Henrik Nilsson på miljöförvaltningen.

Kommunfullmäktige beslutade 2009 att miljöförvaltningen skulle jobba med ett miljöprogram fram till 2020. Programmet innehåller 19 mål och hittills har bara två uppnåtts.

– Vi har väldigt ambitiösa mål och vi är på rätt väg men det går lite för långsamt, säger Matilde Törnqvist på miljöförvaltningen.

Målen som går bakåt jämfört med tidigare år

Förutom att Malmö inte lyckas uppfylla målen går det även i motsatt riktning för en del av målen. Idag har antal personbilar per 1000 invånare ökat, flyg-, tåg- och trafikbuller har även ökat och grönområdena har minskat.

– Att utvecklingen med grönområdena går åt fel håll handlar om Malmös befolkningsökning. Men när vi följer upp en del av våra andra värden ser vi inte den förbättringen vi hade hoppats på, säger Henrik Nilsson.

Lyckats med återvinning och minskad energianvändning

De målen som uppnåtts handlar om att utvecklingen med ständigt ökade avfallsmängder ska brytas och att energianvändningen ska sänkas med minst 20 procent fram till år 2020.

– Matinsamlingen har kommit igång nästan överallt i hela Malmö och hushållen använder mindre energi i sin vardag, säger Henrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.