Malmö: ”Oskar Neger” på poliskurs misstänkt brott

Publicerad

Chefsåklagare Jörgen Lindberg inleder förundersökning om hets mot folkgrupp efter avslöjandena om att de fiktiva namnen ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” använts av Skånepolisen vid en internutbildning under våren 2008.

– Så som det återgivits i medier finns det misstanke om brott, säger Lindberg till Nyhetsbyrån Siren.

Det var förra våren under en kurs för ett 50-tal poliser i Malmö som
instruktören på storbildsskärmen visade instruktören namn som skulle användas i övningen. Bland namnen fanns Neger Niggersson och Oskar Neger. Några åhörare reagerade och slog larm till den högsta ledningen men händelsen utreddes aldrig.

– Vi kontaktade Rikspolisstyrelsen för att ta reda på om det var möjligt att få fram vilken elev som lagt in namnen. Men det gick inte att få fram uppgifter för att peka ut någon viss person och därför fanns det ingen anledning att gå vidare till en internutredningsgrupp, sa skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell i lördags.

Men chefsåklagare Jörgen Lindberg anser uppenbarligen att det kan röra sig om ett brott eller som det står i beslutet:
”Det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer