Deltagare i lördagens Prideparad i Malmö. Foto: Andreas Hillergren / TT

15 000 firade pride i Malmö – se bilderna från tåget

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen personer deltog i prideparaden som gick av stapeln på lördagen. Ett färgsprakande tåg gick från Stortorget till Folkets park.

Malmö Pride pågår under fyra intensiva och färgsprakande dagar. På lördagen, den tredje dagen, var det dags för den årliga prideparaden där flera tusen personer deltog.

– Vår uppskattning är att 7000 – 8000 personer deltog i själva paraden och lika många tittade på, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen region syd.

Deltagare i lördagens Prideparad i Malmö. Foto: Andreas Hillergren / TT

”Rätt att älska vem man vill”

Tåget gick genom centrala Malmö, genom Södra förstadsgatan och upp till Triangeln med avslutning i Folkets Park.

– Det är så härligt och se alla olika typer av människor. Det här är väldigt viktigt, vi behöver verkligen en sån här värld, säger Anais som går i pridetåget för första gången.

– Jag är här för att visa att alla har rätt att älska vem man vill, hur dom vill och när dom vill, säger en annan person som går i paraden.

Samlades på Stortorget

Pridetåget avgick från Stortorget klockan 13 på lördagseftermiddagen och innan paraden drog igång samlade flera tusen på Stortorget. Ingrid Scherman stod i luciakrona på torget tillsammans med sina vänner utklädda till jultomtar.

– Vi går i paraden här varje år och firar jul i juli. Ikväll är det fest med julskinka och julklappar, säger hon.

Varje år samlas ett gäng under Malmö Pride för att fira jul i juli. Foto: SVT
Pridetåget från ovan. Upp mot 15 000 väntades delta i årets parad. Foto: SVT

Gammal tradition

Malmö har haft en egen prideparad sedan 1995, även om den då kallades Regnbågsfestivalen. I tre år har föreningen Malmö Pride stått bakom evenemanget.

Folkets Park blir Pride Park, Triangeln blir Pride House och Friisgatan blir Pride Street. Den fyra dagar långa festivalen innehåller fester, konserter, klubbar, drop-in-vigsel och massor av andra arrangemang. Hela programmet finns att läsa här.

Syftet med Malmö Pride är bland annat att sprida kunskap om HBTQIA-personers situation i samhället.

Deltagare i lördagens Prideparad i Malmö. Foto: Andreas Hillergren / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.