Malmö – Reepalu vill stoppa tennis mot Israel

Publicerad
Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) skulle vilja stoppa Sveriges tennismatch i Davis Cup mot Israel den 6-8 mars.

– Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget, säger Reepalu till Sydsvenskan.

Matchen är planerad att spelas i Malmö den 6-8 mars. Omfattande protester väntas från vänstergrupper och palestinska solidaritetsgrupper. I onsdags beslöt fritidsförvaltningen att matchen ska spelas inför tomma läktare, vilket väckte skarpa reaktioner i Israel.

”Många malmöbor har släkt i Gaza
Kommunen ansökte tidigt om att få arrangera matchen.
– Om Malmö kommun hade kunnat välja i dag, efter kriget i Gaza, så hade det bästa varit att matchen inte spelats här. En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation. Jag förstår att de upplever det som olustigt och vill demonstrera.

– Det här är inte en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel, säger Reepalu.
Reepalu finner situationen i Israel och Palestina plågsam. Den blev väldigt mycket allvarligare när Israel började bomba och sedan gick in i Gaza, anser han.
– Över fyrahundra barn har mördats. Det är fråga om brott mot mänskliga rättigheter. Det är så mycket som ligger Israel till last, säger Reepalu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer