Malmö – Skånska pantbanker populära i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Januari är den månad då många känner av ebb i kassan efter juloch nyårsfirandet. Då vädrar pantbankerna morgonluft och på senare tid har kundkretsen utökats ytterligare av danskar som tar sig över sundet för att sätta sina ägodelar i pant för ett lån.

Att gå till pantbanken var länge något som förknippades med skam. Men i takt med att det blir allt vanligare med småkrediter för tillfälliga utgifter vänder sig fler och fler till pantbankerna.

– En del tänker fortfarande på det gamla sättet, men många tycker att det är lättare att gå till pantbanken än att låna pengar av släktingar eller gå till banken som kanske inte ger så små krediter som vi gör, säger Mattias Andersson, kontorschef på Svensk Pantbelåning i Malmö.

Pantbanker finns inte i Danmark

Och nu har alltså även danskarna upptäckt de svenska pantbankerna. Det är ett fenomen som inte existerar i Danmark då den danska lagstiftningen inte tillåter så höga räntor som skulle krävas för att bedriva pantlåneverksamhet. De svenska pantbankernas årsränta ligger på cirka 45 procent, vilket skulle vara otänkbart i Danmark.

– Det är ett sinnessjukt dyrt sätt att låna pengar på, säger Morten Westergaard, chefekonom på den danska konsumentdatabasen My Banker. Hur ska man dessutom kunna garantera att det inte rör sig om stöldgods?

– Vi har ett nära sammarbete med både svensk och dansk polis, så den risken är liten, svarar Mattias Andersson.

Nytt kontor för att möta danska efterfrågan

90 procent av de föremål som pantsätts hos Svensk Pantbelåning hämtas ut igen av ägaren. Resten säljs på auktion. En eventuell vinst går till den ursprungliga ägaren. Detta är ett system som Mattias Andersson ser som humanare än vissa av de nya sätt att låna på som dykt upp, som till exempel SMS-lån.

Cirka fem procent av kunderna på Svensk Pantbelåning i Malmö, eller i genomsnitt fem kunder per dag är danskar. Och för att möta den växande skaran av danska kunder har det fattats beslut om att öppna ett nytt kontor i Helsingborg.

– Vi räknar med att kunna öppna i mars – april någon gång, säger Mattias Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.