Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) tror att lärandet skulle gynnas av att införa treterminssystem. Foto: Bernard Mikulic

Malmö stad ansöker om att testa treterminssystem

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Malmö har tidigare meddelat att man vill testa att genomföra ett treterminssystem. Nu har man skickat en hemställan till regeringen om att få göra undantag från två paragrafer i skollagen.

I Malmö stads budget som klubbades förra hösten, finns en skrivning om att man under 2020 ska undersöka möjligeten att genomföra en småskaligt pilotprojekt där man delar upp läsåret för grundskoleelever i tre delar, något SVT Skåne rapporterat om tidigare. Nu har man skickat en förfrågan till regeringen om att få testa treterminssystemet.

– Innan vi tar nästa steg måste vi få veta om det är möjligt att genomföra, därför har vi skickat en hemställan till regeringen, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd.

Kan gynna lärandet

Anledningen till att man vi testa ett treterminssystem är att man tror att det skulle gynna lärandet.

– Många lärare vittnar om att eleverna tappar kunskap under sommaren. Det kan till exempel vara så att man kanske inte pratar svenska i hemmet och därför tappar en del kunskap över sommaren, säger Sara Wettergren (L).

Facket kritiska

Facket har tidigare ställt sig kritiska till ett treterminssystem men trots det har en hemställan nu skickats till regeringen.

– Vi vill först få reda på om det är möjligt att genomföra. Därefter får vi samtala med facket och med skolorna och se om det finns någon som vill testa treterminssystemet, säger Sara Wettergren (L).

Ett eventuellt testande av treterminssystem skulle enligt Sara Wettergren (L) i så fall genomföras om några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.