Getter bekämpar effektivt havtorn i Norra hamnen i Malmö. Foto: SVT

Havtornsbuskarna tog över – nu bekämpas de med getter

Publicerad

Havtornen sprider sig i Skåne. Många uppskattar de c-vitaminrika bären men havtorn slår ut annan känslig växtlighet.

I Malmö är detta ett stort problem och där använder man nu getter för att bekämpa busken.

Användningen av getter för att bekämpa havtorn började som ett försök i Norra hamnen i Malmö. Man har även provat att täcka över havtornet en längre tid för att få bort dem och mekaniskt dra upp växten med maskiner, något som tar tid och är kostsamt.

– Havtorn är ett stort problem i staden och spridningen är kraftig. Getter skadar ju inte annan växtlighet och älskar att smaska i sig havtorn, det är en ”match made in heaven”, berättar Anna Hallengren, ekolog på Malmö stad.

Tester gav bra resultat

För några år sedan startade man med några få getter för att pröva om det skulle fungera. Getterna har visat sig vara så effektiva att Malmö stad har anlitat fler än någonsin. 55 getter ska jobba bort havtorn i bland annat Norra hamnen och Limhamns kalkbrott.

– Getterna gnager ner den bit för bit. Först när de kommer till betet här så tar de det gröna späda – men sedan äter de gärna havtorn, säger Anna Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.