Foto: TT/Arkiv

Malmö stad kräver miljonbelopp av utbildningsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad kräver att utbildningsföretaget Astar i Malmö ska betala tillbaka 7,6 miljoner kronor efter att ha haft färre lärare än de uppgett. Om inte felen rättas till inom en månad häver kommunen avtalet och hundratals elever flyttas till kommunala skolor.

Enligt kommunen har Thorengruppen, som äger Astar, medgett att företaget ”medvetet och under längre tid” skickat in felaktigt underlag.

Bolagets egen genomgång av perioden oktober 2017 till februari i år visar att de haft 11 heltidstjänster istället för de 30 som utlovades vid upphandlingen av utbildningen i svenska för invandrare.

Malmö

Malmö stad skriver i ett pressmeddelande att Astar alltså fakturerat för 30 heltidstjänster trots att de bara haft 11, vilket enligt kommunens beräkningar omfattar 7,6 miljoner kronor för mycket.

Åtgärdas inte det här kommer Malmö stad att häva avtalet i början av maj och de cirka 700 sfi-eleverna kommer att få sin undervisning i någon av kommunens skolor.

– Vi har beredskap för att ta emot eleverna inom 30 dagar, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg.

För Astar och Thorengruppen kommer själva återbetalningskravet som en överraskning.

– Vi är ju mitt inne i en juridisk process. Vi ska naturligtvis göra rätt för oss. Men det är för tidigt för mig att kommentera om beloppet som Malmö stad kommer med är rimligt, säger Lena Sandin, operativ chef på Thorengruppen och tillförordnad affärsområdeschef för Astar.

På senare tid har två stora utbildningskoncerner erkänt att de lämnat oriktiga uppgifter om andelen behöriga lärare inom SFI-undervisningen i Malmö. Förutom  Astar, dotterbolag till Thorengruppen, så rör fusket Hermods, dotterbolag till Academedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet