Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Ulf Linderoth, enhetschef med ansvar för Malmö stads digitala infrastruktur fanns det flera spår som ledde till den pro-ryska hackergruppen efter attackerna. Foto: SVT

Malmö stad misstänker prorysk hackergrupp för cyberattacker

Publicerad

Efter upprepade belastningsattacker mot kommunens hemsida tror sig Malmö stad ha identifierat vem som ligger bakom försöken. Misstankarna riktas nu mot en prorysk hackergrupp som tidigare har tagit på sig flera cyberattacker i Europa och USA.

Under de senaste veckorna har Malmö stad blivit utsatt för upprepade cyberattacker. De har riktats mot kommunens hemsida och har bland annat orsakat driftstörningar. Vid några tillfällen låg hemsidan helt nere. Malmö misstänker nu en prorysk hackergrupp för attackerna, något som Sydsvenskan var först att rapportera om.

– På nätet lämnar man avtryck på ett eller annat sätt och spåren leder mot en prorysk konstellation, säger Ulf Linderoth, enhetschef med ansvar för den digitala infrastrukturen på Malmö stad.

Sökrutan en akilleshäl

Efter attackerna var sökfunktionen på kommunens hemsida begränsad eller otillgänglig, men fungerar nu som vanligt igen efter uppdateringar.

– Så fort du har något öppet, så finns det en väg för att man ska kunna borra vidare, och det är akilleshälen för många myndigheter, säger Ulf Linderoth.

Har ni fått krav på lösensummor?

– Vi har absolut inte fått några krav på lösensummor.

Enligt Ulf Linderoth har överbelastningsattacker blivit mer och mer vanligt och beskriver det som en utmaning för alla myndigheter.

– Det är inte frågan om det händer, utan när det händer. Det är en utmaning i den världen vi lever i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.