Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö stad vill ha en juridisk prövning av det som sker i anslutning till Rasmus Paludans manifestationer i staden. Hör kommunens trygghetssamordnare Thomas Bull berätta mer i klippet. Foto: SVT

Malmö stad polisanmäler Paludan: ”Kan vara hets mot folkgrupp”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad vill ha en juridisk prövning av det som sker vid och i anslutning till högerextremisten Rasmus Paludans manifestationer i Malmö.

– Vi behöver få en helhetsbild. Man ska inte stirra sig blind på om man får bränna en koran eller inte, säger Thomas Bull, trygghetsutvecklare i Malmö stad.

Polisen har fått tre anmälningar mot Rasmus Paludan från Malmö stad. Två av dem har lagts ner. Den tredje skickades in efter manifestationen på påskafton och har ännu inte behandlats.

Thomas Bull har själv arbetat med hatbrott inom polisen och vill att det som händer vid och runt Paludans manifestationer ska granskas.

– Vi behöver få en helhetsbild av vad som sägs och skrivs före och efter hans manifestationer. Vad som skrivs på sociala medier. Vi behöver få veta om det kan röra sig om hets mot folkgrupp, säger han.

Hets mot folkgrupp utreds

Polisen meddelade på torsdagen att en åklagare har kopplats in efter att en privatperson anmält Paludans manifestation på påskafton som hets mot folkgrupp. Det tycker Thomas Bull är bra.

– Vi träffar människor varje dag som pratar om detta och vi måste veta hur vi ska arbeta framöver. Det är viktigt att vi får en juridisk prövning, säger Thomas Bull.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.