Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Malmö stad tillbakavisar kritik om slöjtvång

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs-Posten har ringt runt till 40 kommunala förskolor i Göteborg, Stockholm och Malmö och frågat om de kan tänka sig att aktivt kontrollera och tvinga på barn slöja mot deras vilja. Enligt tidningen ska nio av tio förskolor i Malmö svarat ja, trots att det kan bryta mot lagen. Nu tillbakavisar Malmö stad kritiken.

Enligt Göteborgs-Postens granskning känner sig många skolanställda osäkra över hur långt man ska tillmötesgå religiösa påtryckningar. Många har valt att anpassa sig till föräldrarnas krav, skriver tidningen.

När tidningen frågade tio kommunala förskolor i Malmö ska nio ha svarat att de kunde tänka sig att aktivt kontrollera att barnet inte tar av sig slöjan, och ifall det händer, se till att barnet tar på den igen. Men enligt Malmö stad är detta missvisande. De menar att det handlar om nio enskilda medarbetare och inte nio förskolor.

– Det är såklart tråkigt att några av våra medarbetare har svarat så eftersom förskolans medarbetare inte ska tvinga barn att bära slöja om de inte vill. Men vi ska samtidigt komma ihåg att det är nio av cirka 5 000 medarbetare som svarat på reporterns frågor, skriver Ana-Maria Deliv, chef för avdelningen för kvalitet och myndighet i ett pressmeddelande.

”Inte stött på ett enda barn med slöja”

Hon poängterar även hur ovanligt det är att förskolebarn faktiskt bär slöja över huvudtaget:

– Under de senaste åren har vi besökt alla 250 förskolor och under dessa besök har vi inte stött på ett enda barn med slöja. Vi träffar både chefer och medarbetare kontinuerligt och har aldrig fått frågor kring detta eller hört talas om att någon medarbetare behövt ta ställning till slöjkontroller eller slöjtvång, skriver Ana-Maria Deliv.

Malmö stad poängterar att oavsett vad vårdnadshavare eller medarbetare tycker kan de inte tvinga ett barn att bära slöja mot barnets vilja, då det bryter mot skollagen. Förskolorna har ett ständigt pågående arbete med värdegrundsfrågor och de har hittills utbildat cirka 2 000 medarbetare i frågor som rör diskriminering, kränkande behandling och gränsdragningen kring barnens rättigheter.

Kallat till möte

Skolinspektionen säger att de ser allvarligt på granskningen:

– Det är en ny uppgift för mig och jag har inte hört att det har förekommit den typen av anmälningar till oss tidigare, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen till SVT Väst.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har reagerat på tidningens granskning och har nu kallat till möte med Skolinspektionen och länsstyrelserna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.