Synagogan i Malmö, där kommunen och Judiska församlingen fördjupar sitt samarbete. Foto: Johan Nilsson

Malmö stad till offensiv mot antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad gör i samarbete med Judiska församlingen en strukturerad satsning på arbetet mot antisemitism.

I kommunbudgeten avsätts ett engångsbelopp på 2,4 miljoner kronor för att färdigställa ett utbildnings- och utställningscentrum i synagogan. Dit kommer ungefär 5 000 barn och unga på besök varje år.

2020–2023 kommer kommunen att satsa 2,3 miljoner kronor årligen på arbetet mot antisemitism och därutöver ytterligare två miljoner kronor per år som ska gå till skolsatsningar mot antisemitism.

– Det handlar om att förbättra förutsättningarna för den judiska församlingen att dela med sig av sin kunskap och kompetens, men också för skolorna att förstärka arbetet som behöver förstärkas, säger Katrin Stjernfelt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö till SVT.

Politiker och representanter från Judiska församlingen presenterade sitt samarbete. Foto: Nora Andermatt

Tappat medlemmar

– Det här är en absolut nödvändighet, vi måste jobba tillsammans integrerat med de här frågorna. Det är ingen quick fix utan vi måste göra allt vi kan för att motverka antisemitism, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig i Judiska församlingen.

Han berättar för SVT Nyheter Skåne att det är viktigt att skolungdomar får ta del av utbildningsinsatser mot attitydförändringar men att även äldre, att föräldrar är delaktiga.

I dag har församlingen cirka 380 vuxna medlemmar. För 20 år sedan var det strax under tusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.