Ansvarig för det nya arbetet är Mirjam Katzin som är samordnare mot antisemitism i Malmö stad. Foto: Pontus Lundahl/TT/Malmö stad

Efter kritik – Malmö tar ner samtalsguide om Israel och Palestina

Uppdaterad
Publicerad

En samtalsguide för lärare om Israel-Palestina-konflikten på Malmö Stads hemsida har skapat kontrovers. När konflikten i Mellanöstern blossar upp så ökar behovet av att kunna diskutera konflikten ute i Malmös skolor.

Men den hittills vällästa samtalsguiden som Malmö Stad tagit fram blev borttagen från kommunens sajt efter ett kort tag.

Efter påtryckningar från flera håll har stadens förvaltningsledning valt att plocka bort samtalsguiden. Det skriver Sydsvenskan. Den har skrivits på uppdrag av grundskoleförvaltningen och var tänkt att ge en kort historisk bild av ämnet. Samtidigt syftar den till att ge förslag på diskussionsfrågor för skoleleverna i klassrummet. Den ska även uppmärksamma läsaren för fallgropar som antisemitism och islamofobi.

-Jag ville ge en balanserad bild av båda sidorna där alla får komma till tals och för att skapa förståelse, säger Taliah Pollack, uppvuxen i Israel och författare bakom guiden, till tidningen.

Fick kritik

Men synpunkter rörande guidens innehåll har pekat på att den både är för pro-israelisk – och för pro-palestinsk.

Nu ska istället ett mer omfattande material tas fram och ansvarig för det arbetet är Mirjam Katzin som är samordnare mot antisemitism i Malmö stad.

– Tanken var redan från början att ta fram ett grundligt material. Sen gjorde situationen att många lärare kände att det mer akut behövdes ett stöd för att kunna diskutera de här frågorna. Och då blev det också en kortare guide, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Olika sanningar

Miriam Katzin är mycket medveten om att det är en grannlaga uppgift att ta fram ett undervisnings- och diskussionsmaterial.

– Det är mycket som är känsligt när det gäller det här. Människor kommer in från olika håll och har olika sanningar om vad som egentligen hänt. Och någonstans måste dessa sanningar kunna leva sida vid sida samtidigt som man respekterar varandra. Vi vill ta fram ett material där grundproblematiken görs synlig, säger hon.

Och för att det ska bli nyanserat och formulerat på ett sätt som kan accepteras av alla så måste det få ta tid.

– Jag tror aldrig vi kan ta fram något som inte får kritik alls, inte när det är så här känsligt. Men det här är ett utvecklingsarbete som måste få ta tid.

Finns andra sätt

Miriam Katzin räknar med att hela nästa läsår kommer att gå åt till att sammanställa det nya materialet. Först därefter blir det tillgängligt för elever och lärare. Fram till dess får skolan jobba på andra sätt.

– Jag vet att det finns skolor som gör det, bland annat genom att bjuda in olika företrädare till sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.