Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Böhme, projektledare för Nyhamnen. Foto: Hans Larsson/SVT

Havsnivån stiger – då växer Malmö mot havet

Publicerad

Just nu växer ett nytt bostadområde fram i Malmö hamn, Nyhamnen. För att området inte ska drabbas av översvämningar när havet stiger, höjs skyddet mot havet till tre meter. Men det kommer inte vara tillräckligt, menar länsstyrelsen.

Efterfrågan på bostäder är stor i Malmö. Och när staden nu expanderar, görs det bland annat mot havet. Med det nya bostadsområdet Nyhamnen, växer stadens centrum mot vattnet.

– Här planeras för omkring 8 000 bostäder och cirka 15 000 arbetsplatser, berättar Lars Böhme projektledare för Nyhamnen på stadsbyggnadskontoret i Malmö, och visar på den uppbyggda modellen var skolor, grönområden och idrottsplatser ska ligga.

Området ligger mellan centralstationen och norra hamnen. Här ska människor bo nära vattnet, och samtidigt centralt och nära kommunikationer.

Risk för översvämningar vid storm

Men delar av området ligger lågt och kommer att påverkas av klimatförändringarna. Som en följd av den globala uppvärmingen, väntas medelhavsnivån stiga med cirka en meter fram till år 2100. Och då riskerar stora delar av staden att översvämmas när stormar och extremväder drar in.

Därför kommer Nyhamnen skyddas upp till tre meter, antingen genom markhöjning eller olika typer av barriärer.

– Det kan till exempel vara upphöjda kajkanter med trappsteg ner mot vattnet. De kan byggas så de upplevs som en del av boendemiljön och inte som barriärer, säger Lars Böhme.

”Havsnivån fortsätter stiga”

Men länsstyrelsen menar att det inte räcker.

– Jag tror att Malmö kommun vill att bostäderna ska vara kvar längre än till år 2100. Och då forsätter ju havsnivån att stiga, säger Pär Persson, vattenstrateg på Länsstyrelsen i Skåne.

På Malmö kommun är man medveten om att det kommer att behövas ytterligare åtgärder för att skydda hela kommunen från det stigande havet, men först på längre sikt.

– På lång sikt behövs en kommunövergripande strategi för hela kommunen, och den håller på att tas fram, säger Lars Böhme.

På länsstyrelsen anser man att den borde ha funnits på plats innan bygget av Nyhamnen.

– Plan- och bygglagen är ganska tydlig med att det måste vara säkerställt att det går att skydda sig innan man antar en detaljplan för bebyggelse, säger Pär Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer