Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö vill ha hjälp från små kommuner. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö vill att små kommuner ska ta emot avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

De kriminella som hoppar av sin kriminella bana erbjuds boende på en ort långt från Malmö.

– De kan få plats på hotell eller vandrarhem men det är svårt att hitta kommuner som vill ta över ansvaret för dem, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

Det finns sedan 2012 ett avhopparprogram för kriminella i Malmö. Drygt 50 individer var med i programmet förra året och ett 40-tal årets dessförinnan.

– Vi ser att trycket på våra platser ökar i takt med att kriminaliteten i Malmö ökar, säger Andresas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor i Malmö.

Behövs nationell satsning

Han välkomnar Anders Ygemans förslag och säger att mindre kommuner behöver få ersättning så de kan ta över ansvaret för de kriminella som lämnar Malmö och vill starta ett nytt liv på en annan ort.

– De som hoppar av blir ofta isolerade eftersom de måste bryta med familj och vänner. De behöver en bostad och hjälp från socialtjänsten på den ort de flyttar till, säger Andreas Schönström.

Idag ligger ansvaret kvar hos socialtjänsten i Malmö när en avhoppare byter ort.

Mer resurser till brottsprevention

Andreas Schönström vill jobba mer förebyggande så att de som riskerar att bli kriminella identifieras tidigt.

– Jag vill att alla kommuner ska jobba med brottsprevention. Det sker inte idag men här måste många hjälpas åt, säger Andreas Schönström.

Han nämner skolan, socialtjänsten och arbetsmarknaden

En utvärdering av Malmös avhopparprogram visar att 56 procent av de som varit med har lämnat den kriminella världen.

– De har inte återfallit i kriminalitet och det är bra. Alla vi lyckas med är en vinst för samhället, säger Andreas Schönström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.