Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö vill straffa brottslingar snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Bunta ihop mängdbrott – som stölder och narkotika – och lagför brottslingarna i Malmö på en gång. Så lyder önskemålet från stadens kommunstyrelse, som nu vänder sig till ansvariga myndigheter med ett förlag om att låta polisen genomföra omedelbara utredningar av mängdbrott i samband med ett gripande i just Malmö.

Enligt ett pressutskick från Malmö stad är den genomsnittliga lagföringstiden 22 veckor för de så kallade mängdbrotten.

För långsamt, anser det politiska styret i Malmö som nu vill bli nytt försöksområde gällande snabbare lagföring. Det har tidigare prövats i polisområde Stockholm nord.

Kan hindra fortsatta brott

”Vi tror på att en snabbare lagföring kan hindra personer som begår brott att fortsätta begå brott för att sedan riskera att dras in i grov brottslighet” säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsen har vänt sig till polisen, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket med sitt förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.