Sådana här tak vill Malmös styrande se många av i staden. Bilden är från ett flygplatstak i Van Nuys, Kalifornien, tidigare i år. Foto: Richard Vogel/AP/TT

Malmö vill täcka taken med solpaneler

Publicerad

Solceller i massor på platta tak runtom i staden. Det är miljökommunalrådet Simon Chrisanders (L) senaste plan för att hjälpa till att uppnå målet om 100 procent förnybar energi i Malmö om tio år.

– Tittar man på Malmö från ovan så ser man en ohygglig massa industritak – de flesta helt utan solceller, säger han till Sydsvenskan.

Enligt planen ska Malmö stad tillsammans med bland andra ett energiföretag bilda ett bolag som installerar och sköter solpanelerna på företags tak. Fastighetsägarna behöver alltså varken investera i panelerna eller hantera dem.

Simon Chrisander tror att den lokala industrin vill ha lokalt producerad, grön energi.

– Vi vill göra det lätt för företagen. De behöver bara säga ja, så fixar vi investering, montering och underhåll av solfångare, säger Chrisander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.