Osama Krayem från Rosengård är misstänkt för terrordåd i Bryssel 2016. Foto: TT

Malmöbo förnekar delaktighet i terrordåd i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Osama Krayem från Malmö, som sitter häktad i Bryssel misstänkt för terrorbrott, förnekar att han var inblandad i IS-attacken i Paris 2015.

24-årige Osama Krayem från Malmö är misstänkt för delaktighet för terrordåden i Paris, november 2015, och i Bryssel, mars 2016. Enligt hans försvarsadvokat Giséle Stuyck förnekar han inblandning i Parisdådet där 130 människor dog, skriver Sydsvenskan.

Krayem greps i Bryssel, två veckor efter attentaten på flygplatsen Zavenetem och i tunnelbanestationen Maelbeek.

Han hade strax före attentatet fastnat på en övervakningskamera i tunnelbanestationen i Maelbeek tillsammans med Khalid el-Bakraoui. Båda bar varsin ryggsäck, som tros ha innehållit bomber. Det var bara el-Bakraoui som sprängde sig själv i luften.

Ångrade sig i sista stund

Enligt läckor från polisutredningen ska Krayem ha löst upp kemikalierna i den hemmagjorde TATP-bomben och spolat ner dem på toaletten, skriver Sydsvenskan. Hans biträdande advokat Vincent Lurquin har uppgett att Kreyem i polisförhör sagt att han planerat att spränga sig själv men ångrat sig.

Åklagaren har sagt att Krayem även var inblandad i attacken mot Paris i november 2015.

–  Vad gäller Paris finns absolut inget erkännande. Min klient har inte på något vis deltagit i attacken i Paris, säger Giséle Stuyck till Sydsvenskan.

Det finns inget datum för när Osama Krayem kommer att ställas inför rätta. Han har suttit häktad i Bryssel i 14 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.