Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö, är nöjd med beslutet. Foto: TT och SVT

Malmöbor tycker till om att beställa hem vin till maten

Publicerad

Malmöpolitikerna har delade åsikter om hemleverans av alkohol. Men ett beslut har tagits som gör det möjligt för restauranger att köra ut alkohol tillsammans med mat till sina kunder.

– Malmö stad har nu gjort bedömningen att det går att göra på ett lagligt sätt, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

Socialdemokraterna kritiserade beslutet och hänvisade till länsstyrelsen. Både länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten anser att Malmö stads beslut strider mot lagen. Enligt alkohollagen måste en cateringfirma som serverar vin i privata hem ha kontroll över vilka som dricker alkoholen så att den inte konsumeras av personer under 18 år.

Enligt myndigheterna innebär det att restaurangens personal som levererar alkoholen måste stanna kvar ända tills den är uppdrucken.

Christi Kara är tillsynshandläggare för alkohol på länsstyrelsen i Skåne.

– Begreppet serveringstid är centralt. Serveringstiden är den tid när förtäring av mat och alkohol pågår i lokalen eller i hemmet när det är fråga om catering. Om personal från cateringföretaget inte är kvar under serveringstiden så är det olovlig alkoholförsäljning, säger Christi Kara.

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar säger att Malmö stad gör en annan tolkning av lagen.

SVT träffade några personer i Malmö för att höra deras intresse för att beställa hem vin till maten från restaurang.

– Nej, absolut inte, säger Angelica Magnusson som dricker vin med några vänner på en av Lilla torgs restauranger.

Fler röster från stan och intervjun med Torbjörn Tegnhammar (M) ser du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.