Malmö tillåter hemleverans av alkohol

Hemleverans av alkohol klubbat i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö att stödja Moderaternas förslag att göra det möjligt för restauranger att köra ut alkohol tillsammans med mat till sina kunder. Socialdemokraterna är starkt kritiska till beslutet.

Pandemin och restriktioner har drabbat restaurangbranschen hårt och därför har Moderaterna och Centern föreslagit att restauranger ska få köra ut alkohol med mat för att underlätta för branschen. Motsvarande beslut har tidigare fattats av Växjö och Nacka kommun.

På torsdagen beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö att bifalla Moderaternas förslag.

– För oss moderater så känns detta fantastiskt roligt med tanke på att det finns restauranger som är dagar eller veckor från konkurs i Malmö. Det är extra glädjande att Liberalerna har röstat med oss i denna fråga, säger det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Sedat Arif är inte nöjd med beslutet:

– Det är ett olyckligt beslut av flera anledningar. Vi vill att att alla beslut som fattas ska ske i enlighet med de regler som finns. Vi ville låta juristerna titta på detta för att skapa oss en bra bild av vad som gäller. Sedan finns även folkhälsoperspektivet att ta hänsyn till, säger Sedat Arif (S).

Ska betraktas som catering

Enligt förslaget så ska hemleveranserna betraktas som catering till slutna sällskap i lokaler som ej är avsedda för allmänheten. Ålder och nykterhet ska kontrolleras vid hemleverans och det är bara restauranger med cateringtillstånd som får leverera alkohol med maten.

– Detta är sannolikt ett olagligt nämndsbeslut eftersom vi sett att länsstyrelsen har kritiserat samma beslut i Växjö, säger kommunalrådet Sedat Arif (S).

”Nämndens beslut gäller”

Växjö kommun har tidigare gett klartecken till restauranger för hemleverans av alkohol under coronakrisen. Länsstyrelsen Kronoberg har granskat ärendet och riktar kritik mot att servering har tillåtits i gästers hem, utan att serveringsansvariga stannat kvar tills allt vin faktiskt blivit uppdrucket.

– Byråkrater får ha synpunkter på detta men det är nämndens beslut som gäller. Nu måste tillståndsenheten i Malmö agera skyndsamt för att få igång detta så snabbt som möjligt, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.