Chefen antastade kvinnan under en personalfest och stängdes av från sitt jobb. Foto: SVT/TT

Malmöchef döms för sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare högt uppsatt chef inom Malmö stad döms till dagsböter för sexuellt ofredande efter att ha tafsat på en praktikant. Chefen antastade kvinnan under en personalfest och stängdes av från sitt jobb.

Det var en fredagskväll i oktober förra året som en kvinnlig praktikant utsattes för sexuella trakasserier av en högt uppsatt chef i Malmö stad. Övergreppet skedde under en personalfest på Stadshuset.

Chefen döms nu till dagsböter i Malmö tingsrätt. Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan.

Chefen och praktikanten satt bredvid varandra på festen och pratade. Chefen antydde att han skulle kunna hjälpa kvinnan att få anställning i organisationen efter praktiktidens slut. Plötsligt lade chefen sin hand på praktikantens lår. I förhör berättar kvinnan att hon blev chockad och ledsen, objektifierad och kränkt.

Den nu avsatte chefen förnekar brott. Han menar att han var så kraftigt berusa att han inte minns händelsen och förnekar eftersom han, enligt egen utsago, ”aldrig skulle bete sig på detta sätt”. I förhör redogör den tidigare chefen för att han under middagen druckit en drink samt ”fem till tio glas vin” och sedan fortsatt dricka alkohol under resten av kvällen. Han minns inte hur han tog sig hem.

Flera vittnen som satt med vid bordet har bekräftat kvinnans berättelse.

Kvinnan polisanmälde chefen för sexuellt ofredande.

Efter samtal med andra personer som deltog på festen och som är vittnen till vad som hände togs beslutet att stänga av chefen med omedelbar verkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.