Blodssystrarna Julia och Johanna. Foto: Jens Klevje

Malmöfilm nominerad till Prix Europa

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmen ”Blodssystrar” om tvillingsystrarna Julia och Johanna Yunusova från Almgården i Malmö ska tävla i Berlin.

– Det är en stora ära bara att bli nominerad till Prix Europa, säger filmens Malmöbaserade regissör och producent, Malin Andersson.

Prix Europa är den största tävlingen inom TV, radio och internet. Hela 642 bidrag från 35 länder har skickats in till årets Prix Europa som kommer att arrangeras 15-21 oktober i Berlin.

– Jag tävlar i kategorin multikulturella berättelser och det är jag stolt över, säger Malin Andersson. 

Hon träffade tvillingsystrarna på en skola i Bromölla när de var åtta år. De fick bra kontakt och Malin började filma sina möten med flickorna. Det resulterade i en kortfilm och sedan långfilmen ”Blodssystrar”.

Vuxenlivet bryter syskonsymbios

Filmen handlar om systerskap och den villkorslösa kärleken mellan Julia och Johanna. Den tar upp deras starka systersymbios som bryts när vuxenlivet står för dörren.

– Jag har visat filmen på utomlands och på många mindre orter i Sverige och det har blivit bra diskussioner efteråt. Det fortsätter jag med under hösten i samband med att filmen ska visas på SVT, säger Malin Andersson.

Den 13 oktober kommer ”Blodssystrar” att visas på SVT och dansk TV, DR.

Detta är Malin Anderssons andra nominering, även hennes debutfilm ”Belfast Girls” nominerades till Prix Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.