Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16 kameradrönare skickas till Ukraina genom Malmöföretaget. Hör Anton Holmström berätta om arbetet. Foto: SVT/ Sandy El Doukhi, TT/ Fredrik Sandberg

Malmöföretag skänker drönare till Ukraina

Publicerad

Anton Holmström som jobbar på ett teknikföretag i Malmö blev kontaktad av en vän i Ukraina som bad om hjälp med material till det ukrainska försvaret. Nu har företaget samlat ihop ett 30-tal drönare till det krigsdrabbade landet.

Hittills har 16 drönare nått Ukraina och lika många ska skickas ner nästa vecka. Det är framför allt företag som engagerat sig i insamlingen.

– Företag har ställt upp med marknadsföring, juridik, kommunikation och frakt. Alla vill så gärna hjälpa till, säger Anton Holmström, produktchef på teknikföretaget Katam.

Hjälp vid evakueringar

Drönarna kommer att användas av det ukrainska civilförsvaret. Förhoppningen är bland annat att de ska kunna identifiera säkra vägar ut ur städer som evakueras.

– De kan också dokumentera krigsbrott. Så att det finns dokumenterat efter kriget när man ska börja ställa folk till svars, säger Anton Holmström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.